lördag 31 mars 2012

Fladdermusmannen

I mars har jag lyssnat på en norsk ljudbok som heter Fladdermusmannen. Läsningen (lyssningen) av denna är en del av bloggen Dantes Biblioteks Nordisk utmaning, där vi i mars skulle läsa en norsk författare.

Fladdermusmannen är skriven av Jo Nesbø och är den första i en 9 böcker lång serie om polisen Harry Hole. Enligt Wikipedia kom boken ut på norska 1997 och på svenska 2000. Boken har tydligen belönats med Rivertonpriset 1997 och Glasnyckeln 1998.

Fladdermusmannen är en deckare med den norske polisen Harry Hole som huvudperson. Hole blir skickad till Sydney för att hjälpa till att lösa en mord på en norsk tv-kändis som mördats. En viktig aspekt i boken är relationen mellan "raserna". Hole har aldrig varit i Australien innan och har ytterst lite kunskap om hur urbefolkningen har behandlats. Han gör missen att berätta för sin nya partner, som är aborigin, att det på norska kallas "austalien-neger", första gången de träffas, och ungefär då tänkte jag att det var en smått rasistisk bok. Dock förändras Holes förståelse för aboriginernas historia och nutid liksom mitt omdöme av boken efterhand.

Jag tycker att boken var en helt okej deckare. Lagom dos spänning, tillräckligt komplicerad intrig, sköna karaktärer och oväntat slut. Den passade utmärkt som ljudbok, Pontus Gårdinger ljuva stämma läser. Något som var trist var att samtliga kvinnliga karaktärer i boken antingen var mordoffer, prostituerade eller på annat sätt kopplade till förövarna. Den enda kvinnan som inte beskrivs med ganska nedlåtande ord är Holes tillfälliga flickvän, den svenska servitrisen Birgitta, men även hon ingår i slutet i en av de tre kategorierna. I  Nesbøs version av Sydneys mordutredningsavdelning arbetar inga kvinnor, däremot blir kvinnor mördade på löpande band.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar