onsdag 30 november 2011

Två slut

Igår tog Hungerspelen och Livets skafferi slut. Livets skafferi slutade lyckligt (som böckerna i serien alltid gör) och jag blev lagom sugen på att börja med nästa bok som är I muntra damers sällskap, tyvärr finns den inte som ljudbok på mitt bibliotek plus att jag precis började med en annan ljudbok istället så den får vänta lite. Hungerspelen slutade inte lika lyckligt, även om det inte var så olyckligt som det kunde ha blivit. De senaste kvällarna har jag legat och läst betydligt senare än vad jag borde vilket resulterade i en mycket trött Josefin om mornar men det kunde inte hjälpas. Boken var så svår att släppa på slutet! Jag är såklart supersugen på att läsa nästa bok i serien, Fatta eld, och ska se om jag får tag i den snarast. 

tisdag 29 november 2011

Mina svar på U

Enligt O utmanar bokbloggare att skriva om böcker på U. Här kommer mina svar:

1. Anne på Grönkulla handlar om underliga Anne Shirelys ungdom adoptivföräldrar gör ett undantag när de tar emot henne då de trodde att hon var pojke.

Katniss Everdeen är ute under ungefär hela tiden i Hungerspelen där hon försöker överleva tävlingen.

2. Ulf är huvudrollen i Min vän Percys magiska gymnastikskor som är skriven av Ulf Stark.

3. En udda bok jag läst är Kärleken av Hanne Ørstavik som utspelar sig under en kall vinternatt i norra Norge. Boken är skriven på ett udda sätt med avhuggna meningar och vartannat kapitel utifrån mamman och vartannat utifrån sonen i berättelsen. 

måndag 28 november 2011

Hungerspelen rullar på

Jag är halvvägs i Hungerspelen nu och det är riktigt spännande. Det känns som att vad som helst kan hända! Boken är skriven på ett sånt sätt att jag verkligen lever mig in i Katniss situation på arenan. Stundvis saknar hon tillgång till vatten och stundvis är hon allvarligt skadad. Det är också spännande med vem hon kan lita på av motspelarna och vem som försöker lura henne. Idag hoppade jag till och med träningen för att fortsätta läsa för att det var så bra. 

torsdag 24 november 2011

Två noveller

Inför en lektion i svenska b som jag ska hålla imorgon (jag har praktik på en gymnasieskola) har jag idag läst två noveller. Den första heter Elda telefonkataloger och ät skriven av Johan Ajvide Lindqvist och den andra heter Det skvallrande hjärtat av Edgar Allan Poe. Novellerna har sådär 160 år mellan sig men gav samma känsla: läskigt på ett psykologiskt vis.

Ajvide Lindqvists novell är skriven i jagform och handlar om två pojkar som till en början söker varandras sällskap för att de kunde vara sig själva tillsammans och de ägnade sig åt att leka "Sagan om ringen" och att elda telefonkataloger. En dag möter de en man som ger dem en revolver och lekarna förändras i takt med att pojkarna förändras. 

Poes novell är även den skriven i jagform och handlar om en man som arbetar som vårdare åt en äldre herre. Vårdaren lyckas ha ihjäl sin patient efter en hel del förberedelser men sedan går det inte enligt planerna för vårdarens tidigare lugn byts ut mot helt andra känslor när polisen knackar på dörren.

Min tanke med valet är att föra med eleverna från Romantikens läskiga berättelser till dagens för att sedan komma in på vampyrgenren. Nästa gång tänkte jag ta upp utdrag ur Dracula, En vampyrs bekännelse och Om jag kunde drömma.

onsdag 23 november 2011

decemberläsning

Jag har fåt två idéer för min läsning i deceber. För det första har jag en uppgift i skolan som lyder som följer:

Uppgift till 22/12
Välj två LL-böcker; ett skönlitterärt verk och en faktabok. Gör en kort analys (=cirka 1 A4-sida/bok) och mejla in dem senast 22/12.

När jag var nere och kollade på hyllan för LL-böcker p Biblioteket så hittade jag Fjodor Dostojevskijs Brott och straff  som var med på listan över böcker jag borde läsa från BBC:s 100-lista. Två flugor på en smäll!

För det andra tänkte jag haka på en utmaning från bloggen Dantes bibliotek  (som drivs av bland andra min gamla kursare Therese) som innebär att läsa en bok från ett nordiskt land varje månad. I december ska boken vara från Island. Någon som har tips på en bra isländsk författare?

tisdag 22 november 2011

Hungerspelen i vanlig bok

Jag går nu över från att läsa Hungerspelen på engelska som e-bok på en läsplatta till att läsa den som vanlig bok på svenska. Anledningen är att Skaras bibliotek vill ha tillbaka läsplattan jag lånade. Synd men samtidigt lite skönt. Det är helt klart lättare för mig att läsa vanlig bok på svenska så jag kommer därför att bli klar snabbare.

måndag 21 november 2011

Träna med Mma Ramotswe

Jag är en slalomläsare, om jag ska använda bokbloggarspråk. Jag läser ofta flera olika böcker med olika syften. När jag tränar lyssnar jag alltid på ljudbok. Den sista tiden har det varit ljudböcker från serien Damernas detektivbyrå  av Alexander McCall Smith. Än så länge har jag lyssnat på:


  1. Damernas detektivbyrå (2004)
  2. Giraffens tårar (2004)
  3. Vackra flickors lott (2006)
  4. Kalaharis skrivmaskinsskola för män (2006)
  5. Lycka och ett par blå skor (2007)

För tillfället håller jag på med Livets skafferi (2007). Böckerna räknas enligt Wikipedia som kriminalromaner men skiljer sig markant från vanliga deckare. Böckerna är charmiga och roliga. När jag lyssnar på dem så blir jag alltid glad, även om jag kan bli berörd också. Huvudpersonen Mma Ramotswe är helt underbar! Hon är en "traditionellt formad dam" som bor i Botswanas huvudstad Gaborone och arbetar som detektiv. Hon har ett stort hjärta och gör alltid sitt yttersta för att hjälpa människor men tar inte skit från någon. 

Om en halvtimma ska jag cykla iväg till gymmet och då är det alltid Mma Ramotswe som är med mig i lurarna. Hon är bäst på att motivera mig i träningen!

söndag 20 november 2011

Bokbloggarnas begreppsapparat

Nu när jag tagit steget och blivit bokbloggare bör jag kanske lägga till mig med bokbloggarnas egna språk. Bokbloggaren Bokbabbel skrev förljade lista på viktiga ord att känna till:
abibliofobi = ”the morbid fear of running out of books to read”. Vanligt förekommande åkomma i bokbloggosfären, botas med ständiga bokköp och biblioteksbesök
aka-porr = akademisk porr, d.v.s allt som har att göra med internatskolor, skoluniformer, universitetsvärlden etc.
avi = papperslapp eller sms som meddelar bokmalen om att det finns ett (bok)paket att uthämta på postkontoret/övrigt uthämtningsställe
beach house-litt = böcker som utspelar sig i ett strandhus, helst på USA:s östkust. Saltstänk, sandiga golv och kanske en relationskris ovanpå det?
boblmaf = Förkortande hashtag på Twitter, står för Bokbloggarmaffian och används ofta när man vill fråga om en viss bok är bra eller om någon är på väg på releasefester etc.
bokbloggarordspråk = klatschiga parafraserande fraser som bokbloggare använder för att motivera bokinköp
bokhamster = människa som tenderar att hamstra på sig en massa böcker även om det finns olästa böcker i hyllan
Bokmässan = det må ordnas andra i Frankfurt, London eller Helsingfors, men när man talar om Bokmässan är det den i Göteborg man menar. The one and only. Ordnas årligen i slutet av september.
DHH = Boken Den hemliga historien (The Secret History) av Donna Tartt. Den bok som lästs och omlästs av flest bokbloggare. Har naturligtvis starka inslag av aka-porr.
förhandspepp = Glädje och förväntan man känner inför en efterlängtad boks utgivning. Kan i värsta fall påbörjas redan ett år innan boken kommer ut
husgud/-gudinna = författare som skriver Extra Bra, och som gärna har gett ut fler än en bok så att man verkligen kan vara säker på att ha hittat ett guldkorn. Bokmalen har oftast sin husguds samlade produktion i hemmahyllan
hyllvärmare = bok man köpte för pinsamt länge sedan men som stått oläst i bokhyllan sedan dess
klicka hem = köpa via nätbokhandeln
köpstopp = stundvis trendigt tilltag när det från en överfull bokhylla trillat ner en bok i huvudet på en bokbloggare och denne därför högtidligt deklamerar att hon/han inte ska köpa nya böcker på en tid. Förekommer framför allt direkt efter Bokmässan och räcker i medeltal, trots grandios föresatser, en dryg vecka.
rec.ex = recensionsexemplar
slalomläsning = att läsa två eller flera böcker samtidigt, lite här, lite där.
Snabbläsarklubben = en informell klubb som man uppnår medlemsskap i om man läser… tja, över hundra böcker om året kanske?
tegelsten = riktigt tjock bok. Alla har sina egna krav för minimi sidantal, men 450 uppåt är väl någonslags gyllene regel
thud factor = bokens relativa vikt, ett hur högt ”thud” den ger ifrån sig då du släpper ner den på ett bord
unboxing = att packa upp ett bokpaket och dokumentera det med bilder steg för steg 

Dock må jag erkänna att jag aldrig köper böcker till mig själv. Jag läser en del men alltid från biblioteket och tänker att uttryck som unboxing och köpstopp inte komme att användas av mig så mycket. 

Alternativa världar

Som sagt läser jag både 1984 och Hungerspelen just nu och helt oavsiktligt så har de det gemensamt att båda handlar om alternativa onda "världar" eller snarare framtidsscenarier. Någon som har läst båda dessa eller någon av dem och har någon kommentar?

Hungerspelen

Jo jag har även börjat läsa första boken i serien Hungerspelen som e-bok. Jag läser den på engelska och fattar inte riktigt allt men den verkar bra.

Wikipedias svenska sida för boken står följande om handlingen:

Efter ett brutalt krig bildades landet Panem av det som var kvar av Nordamerika. Nationen bestod av huvudstaden samt 13 distrikt, vart och ett specialiserat på ennäring som till exempel fiskejordbruk eller textilproduktion. Distrikten gjorde uppror mot centralmakten men besegrades, med undantag för distrikt 13 som blev utplånat för att statuera exempel.Till Hungerspelen skickas en flicka och en pojke mellan 12 och 18 år från varje distrikt, vilket ger 24 "spelungdomar". De släpps in på en arena som kan vara vad som helst från en öken till ett vinterlandskap. Allt direktsänds dygnet runt så att hela Panem kan följa spelet från sina tv-apparater. Spelets regler? Den som överlever får åka hem...

Bokserien är riktad till ungdomar och min motivering till att jag läser dessa är att jag ska bli lärare och att jag därför behöver hålla mig uppdaterad på vad "kidsen" läser. Serien är dessutom mycket populär, typ som Twilight fast utan vampyrer.

lördag 19 november 2011

Böcker jag "borde" läsa

På BBC:s 100-lista finns det 17 stycken som jag är sugen på och även tycker att jag "borde" läsa.

1.Pride and Prejudice - Jane Austen
2. The Lord of the Rings - J. R. R. Tolkien
3. Nineteen Eighty Four - George Orwell
4. Gone With The Wind - Margaret Mitchell
5. War and Peace - Leo Tolstoy
6. The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy - Douglas Adams
7. Brideshead Revisited - Evelyn Waugh
8. Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky
9. Grapes of Wrath - John Steinbeck
10. Sense and Sensibility - Jane Austen
11. Moby Dick - Herman Melville
12. Oliver Twist - Charles Dickens
13. The Inferno – Dante
14. Vanity Fair - William Makepeace Thackeray
15. A Christmas Carol - Charles Dickens
16. Charlotte’s Web - E. B. White
17. Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle

I går lånade jag 1984 som är en sån där bok som jag ha hört så mycket om om tycker därför att det är skam att jag inte har läst. Nu har jag i alla fall börjat på den.


Om min läsning

I samband med att jag hittade den här bokbloggen och skrev ett inlägg om böcker som jag har läst och vill läsa blev sugen på att starta en blogg som enbart handlar om min läsning. Bloggen är främst för min egen skull, för att jag ska hålla koll på vad jag läst och utmana mig att läsa mer.